φωτοβολταικα πανελ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ

Τι είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ:

Τα ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ έχουν την ιδιότητα να μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκρική ενέργεια και αποτελούνται από διάφορα μέρη που βοηθούν στο να γίνει αυτή η μετατροπή. Ένα από τα πιο βασικά μέρη του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι τα πάνελ. Το πάνελ είναι ένας συλλέκτης ηλιακής ενέργειας που έχει τη μορφή ενός πλαισίου, συνήθως σε τετράγωνο σχήμα και είναι απαραίτητο για τη διαδικασία μετατροπής της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρισμό, ενώ τοποθετείται σε οροφές κτηρίων, σε δώματα, αλλά και στο έδαφος.

Ο τρόπος που λειτουργεί ένα φωτοβολταικό πάνελ είναι ο εξής: οι ακτίνες του ήλιου περιέχουν τα φωτόνια τα οποία έχουν ενέργεια, αλλά διαφέρουν μεταξύ τους, γιατί κάποια από αυτά είναι πιο δυνατά σε σχέση με τα υπόλοιπα. Την ώρα που τα φωτόνια προσκρούουν πάνω σε ένα πάνελ, μερικά το διαπερνούν, μερικά ανακλώνται και τα άλλα τα απορροφάει. Τα φωτόνια τα οποία απορροφάει είναι εκείνα που παράγουν τον ηλεκτρισμό, μετακινόντας τα ηλεκτρόνια του πάνελ σε άλλο σημείο.

Τα φωτοβολταικά πάνελ χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, τα μονοκρυσταλλικού πυριτίου, πολυκρυσταλλικού πυριτίου, και άμορφου πυριτίου. Οι κύριες διαφορές τους είναι στον τρόπο κατασκευής τους, στο κόστος και στην απόδοσή τους. Το βασικό κοινό χαρακτηριστικό που έχουν όμως είναι το πυρίτιο το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους. Το πυρίτιο είναι από τα λίγα υλικά που παράγονται με τόσο μαζικό τρόπο και αποτελεί την πρώτη ύλη για το 90% της αγοράς των πάνελ. Το βρίσκουμε σε αφθονία στη φύση και είναι πολύ φιλικό προς το περιβάλλον. Λιώνει εύκολα και είναι πολύ εύκολη η επεξεργασία και μορφοποίησή του. Οι ιδιότητές του αντέχουν σε πολύ ηψηλές θερμοκρασίες και για αυτό επιτρέπεται η χρήση του σε υπερβολικά δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αρκετά μεγάλο ρόλο, στην σύντομη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών έπαιξε η ήδη ανεπτυγμένη τεχνολογία στην βιομηχανία του πυριτίου.

Ωστόσο, τα πάνελ που υπάρχουν στην αγορά χωρίζονται ακόμα σε τρεις κατηγορίες, τα πάνελ σε διασυνδεδεμένα συστήματα, σε αυτόνομα συστήματα και σε συστήματα ενσωματωμένα στην δομή των κτιρίων. Τα σημαντικότερα στοιχεία που διαφοροποιούν τα φωτοβολταικα πανελ μεταξύ τους και πρέπει να να προσέξουμε είναι η ονομαστική ισχύς σε Watt, η τάση που αντιστοιχεί στην ονομαστική ισχύ, η ένταση ρεύματος που αντιστοιχεί στην ονομαστική ισχύ, η τάση ανοιχτού κυκλώματος, η ένταση ρεύματος βραχυκυκλώματος, η μέγιστη τάση συστήματος, οι συντελεστές επίδρασης θερμοκρασίας και φυσικά η εγγύησή τους.

Τέλος, τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι μια πολύ συμφέρουσα επιλογή γιατί στη χώρα μας έχουμε άφθονο ήλιο για να εκμεταλευτούμε, δε θέλουν ιδιαίτερη συντήρηση και έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Παρόλ'αυτά όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πάνω σε μια τέτοια επένδυση γιατί αν τα πάνελ δεν έχουν την κατάλληλη ποιότητα και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, τότε μπορεί αργότερα να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα.

Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την άδεια του fotovoltaikasystems.gr.