φωτοβολταικο σπιτι

Είδη φωτοβολταικών συστημάτων και πώληση του ρέυμετος στην ΔΕΗ

Τα είδη των φωτοβολταικών πάνελ είναι α) τα μονοκρυσταλλικού πυριτίου, β) πολυκρυσταλλικού πυριτίου, και γ) άμορφου πυριτίου.

Του μονοκρυσταλλικού, δημιουργούνται από κυψέλες ενός κυλινδρικού κρύσταλλου πυριτίου, αλλά επειδή είναι πολύπλοκα στην κατασκευή τους, έχουν και πολύ υψηλό κόστος.

Του πολυκρυσταλλικού πυριτίου, φτιάχνονται από κομμάτια πυριτίου που έχουν λιώσει και επανακρυσταλλωθεί και είναι πιο οικονομικά αφού είναι πιο απλά στην κατασκευή τους, απλά δεν έχουν την ίδια απόδοση.

Του άμορφου πυριτίου, κατασκευάζονται από πολύ λεπτές στρώσεις πυριτίου και γι'αυτό είναι τα οικονομικότερα, αλλά έχουν και τη χαμηλότερη απόδοση. Η μορφή που έχουν τα φωτοβολταικά είναι σαν πλαίσια δηλαδή πάνελ σε τετράγωνο συνήθως σχήμα και τοποθετούνται σε στέγες, δώματα, οροφές κτηρίων, αλλά ακόμα και στο έδαφος.

Τα φωτοβολταικά δύκτια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες δικτύων, α) το αυτόνομο δίκτυο και β) το συνδεδεμένο δίκτυο με τη ΔΕΗ.

Όποιος παράγει ηλεκτρική ενέργεια, μέσα από την ηλιακή, χρησιμοποιεί όσο ηλεκτρισμό χρειάζεται και τον υπόλοιπο τον πουλάει στη ΔΕΗ. Φυσικά, όταν έχουμε συνδεδεμένο δίκτυο, δε χρειαζόμαστε μπαταρίες, αφού το ρεύμα αποθηκεύεται στη ΔΕΗ και είμαστε κερδισμένοι γιατί το κόστος είναι μικρότερο, αλλά ακόμα και σε κάποια συννεφιασμένη μέρα που μπορεί να μη μας φτάσει η ενέργεια από τον ήλιο, μπορούμε να πάρουμε ρεύμα από τη ΔΕΗ.

Πρέπει βέβαια να επισημάνουμε, ότι τα χρήματα με τα οποία αγοράζει το ρεύμα η ΔΕΗ, δεν της ανήκουν, απλά επειδή διαχειρίζεται το ηλεκτρικό δίκτυο, λειτουργεί στην ουσία σαν αντιπρόσωπος.Τα χρήματα αυτά τα λαμβανει από μια ανώνυμη εταιρεία που συνεργάζεται με το Ελληνικό δημόσιο. Η εταιρεία ονομάζεται ΔΕΣΜΗΕ, δηλαδή Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Τα φωτοβολταικα συστηματα αποτελούν μια από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και όσο περνάει ο καιρός, θα βλέπουμε όλο και μεγαλύτερη εξέλιξη.

Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την άδεια του fotovoltaikasystems.gr.