ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Τι είναι τα συστήματα στήριξης:

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούνται από τα πάνελ τα οποία είναι το βασικότερο μέρος του συστήματος για την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική αφού είναι ηλιακή συλλέκτες. Για να συλλέξουν όμως σωστά την ηλιακή ακτινοβολία, πρέπει να τοποθετηθούν κατάλληλα. Για να πετύχει αυτό δημιουργούνται τα συστήματα στήριξης τα οποία είναι απλές διατάξεις που βοηθούν στην εγκατάσταση των ηλιακών συλλεκτών.

Επομένως, έχει πολύ μεγάλη σημασιά τα συστήματα στήριξης να είναι αντοχής και να είναι καλής ποιότητας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσέξουμε τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα για να καταλάβουμε αν είναι κατάλληλα. Συνήθως κατασκευάζονται από πλαίσια αλουμινίου, σίδηρο, ανοξείδωτο ατσάλι και ξύλο. Για το πιο είναι όμως το ιδανικότερο δεν είναι τόσο σίγουρο, αφού υπάρχουν διάφορες απόψεις. Το αλουμίνιο είναι στιβαρό, ανθεκτικό και αντοχής. Είναι πολύ εύκολο στην επεξεργασία του και συμβατό με το υλικό των πάνελ. Το μειονέκτημά του όμως είναι ότι είναι δύσκολη η συγκόλυσή του. Ο σίδηρος από την άλλη είναι πολύ εύκολος στην επεξεργασία του και στην συγκόλυσή του, αλλά διαβρώνεται γρήγορα και είναι ευαίσθητο στην υγρασία, ενώ θέλει προσοχή στο βάψιμό του. Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι το πιο ακριβό και δύσκολο στην επεξεργασία του, αλλά αντέχει στο χρόνο και είναι κατάλληλο για περιοχές που έχουν υγρασία ή είναι παραθαλάσιες. Το ξύλο είναι το οικονομικότερο υλικό απ'όλα, είναι πολύ εύκολο στη χρήση του και το βρίσκουμε εύκολα, αλλά δεν έχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο και θα χρειαστεί αλλαγή μετά από μερικά χρόνια.

Το βασικότερο όμως είναι να επιλέξουμε ένα σύστημα στήριξης το οποίο να είναι σταθερό και να αντέχει σε όλα τα καιρικά φαινόμενα. Σημαντικό ρόλο παίζει όμως και η εγκατάσταση. Από την αρχή πρέπει να βεβαιωθεί ο τοποθετητής ότι το σύστημα είναι σωστά δεμένο και οι κινήσεις των πλαισίων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο αισθητές γίνεται. Τις περισσότερες φορές οι τοποθετητές προβληματίζονται για το πως θα στερεώσουν τα συστήματα στήριξης, αν πρέπει να μπουν σε σταθερή θέση ή αν πρέπει να ακολουθούν την πορεία του ήλιου. Συνήθως, στερεώνονται σε ένα σταθερό επίπεδο με μια μικρή κλίση της πρόσοψεις προς τον ισημερινό, έτσι ώστε να έχουμε χαμηλότερο κόστος και φυσικά μια πιο μεγάλης αντοχής στήριξη. Σε περίπτωση που βάλουμε κινούμενο συστήμα θα συλλέξουμε 25% περισσότερη ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια ενός έτους, αλλά με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η δυσκολία στην τοποθέτηση και συντήρηση του συστήματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται η εγκυρότητά του και να ανεβαίνει το κόστος του.

Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την άδεια του fotovoltaikasystems.gr.