ρυθμιστές φόρτισης

Ρυθμιστές φόρτισης

Τι είναι οι Ρυθμιστές φόρτισης:

Ρυθμιστής φόρτισης λέγεται η συσκευή που φροντίζει για τη σωστή φόρτιση των μπαταριών ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, ελέγχει τη διαδικασία φόρτισης και τη σταματάει όταν έχει φορτίσει εντελώς, ώστε να μην προκληθεί κάποια βλάβη στην μπαταρία. Επειδή οι μπαταρίες πολλές φορές αποφορτίζονται ακόμα κι αν δεν τις χρησιμοποιούμε, ο ρυθμιστής φόρτισης ρυθμίζει αμέσως να αρχίσει η διαδικασία φόρτισης από την αρχή, σε περίπτωση που η τάση της πέσει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Μάλιστα, πολλοί από τους ρυθμιστές έχουν υποδοχή για να συνδέουμε τις συσκευές που θέλουμε και να τις τροφοδοτήσουμε με τη μπαταρία αλλά σε αυτήν την περίπτωση, αν η μπαταρία έχει σχεδόν αδειάσει, ο ρυθμιστής σταματάει τη λειτουργία της συσκευής, ώστε να μην αποφορτιστεί τελείως και δημιουργηθεί η πιθανότητα να καταστραφεί η μπαταρία.

Για να επιλέξουμε όμως το σωστό ρυθμιστή φόρτισης πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, το μέγεθος του ρυθμιστή έχει σχέση με το μέγεθος των φωτοβολταϊκών που θα τον συνδέσουμε, δαλαδή η ένταση του ρυθμιστή πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από την ένταση των φωτοβολταϊκών. Ακόμα, πρέπει να προσέξουμε ο ρυθμιστής να είναι ιδανικός για την τάση του φωτοβολταϊκού συστήματος, δηλαδή όση είναι η τάση του ρυθμιστή, ακριβώς τόση πρέπει να είναι και του φωτοβολταϊκού συστήματος. Βέβαια, πρέπει επίσης να γνωρίζουμε, ότι αν σκοπεύουμε αργότερα να προσθέσουμε μερικά πάνελ και να μεγαλώσουμε το φωτοβολταϊκό σύστημά μας, είναι καλύτερο να το έχουμε αποφασίσει εκ των προτέρων, ώστε να επιλέξουμε αμέσως ένα μεγαλύτερο ρυθμιστή φόρτισης, ο οποίος να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις μας.

Κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ρυθμιστή φόρτισης είναι η αυτόματη προσαρμογή τάσης, η προστασία ανοιχτού κυκλώματος, η οθόνη ενδείξεων, η ρύθμιση ανάλογα με την κατάσταση της φόρτισης, η περιγραφή κατάστασης της λειτουργίας και οι αναφορές κάποιον προβλημάτων στη λειτουργία. Επίσης, οι ρυθμιστές διαθέτουν και λειτουργίες προστασίας από κάποια προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν. Μπορούν να προστατεύσουν από υπερβολική φόρτιση ή εκφόριση, από λανθασμένη σύνδεση με κάποιο πάνελ ή φορτίου, από βραχυκύκλωση πάνελ ή φορτίου, από υπερβολική τάση ενός πάνελ και από αντιστροφής ρεύματος.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι, ο ρυθμιστής φόρτισης είναι πολύ σημαντικός και απαραίτητος για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, και πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην επιλογή του.

Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την άδεια του fotovoltaikasystems.gr.