φωτοβολταικοι συσσωρευτες

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΙ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΕΣ

Τι είναι οι φωτοβολταϊκοί συσσωρευτές:

Συσσωρευτής ή μπαταρία ονομάζεται η συσκευή ή οποία αποθηκεύει ενέργεια και την αποδεσμεύει με τη μορφή ηλεκτρισμού. Τους συσσωρευτές τους χρησιμοποιούμε πάρα πολύ στην καθημερινότητά μας σε πολλές μικροσυσκευές του σπιτιού, αλλά ακόμα και σε πιο πολύπλοκες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στα φωτοβολταϊκά συστήματα

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν την ιδιότητα να μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια με την βοήθεια των φωτοβολταϊκών πλαισίων, δηλαδή τα πάνελ. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι εκείνα που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και κάνουν τη μετατροπή αυτή. Όταν όμως κάποιες μέρες δεν έχει ηλιοφάνεια τότε η ισχύς των φωτοβολταϊκών αποδυναμώνεται. Για να μη συμβαίνει αυτό, συνδέονται με τα συστήματα κάποιοι συσσωρευτές. Οι συσσωρευτές αποθηκεύουν ενέργεια όλο τον υπόλοιπο καιρό που έχει ηλιοφάνεια και τις μέρες που η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι επαρκής μας καλύπτει η ενέργεια που αποδεσμέυει ο συσσωρευτής. Αυτό βέβαια γίνεται όταν το δίκτυο είναι αυτόνομο και δε μπορεί να πάρει ρεύμα από τη ΔΕΗ.

Οι συσσωρευτές αποτελούνται από κάποιες πλάκες μολύβδου οι οποίες βοηθούν στην αποθήκευση της ενέργεια και όταν την έχουμε ανάγκη την εκμεταλευόμαστε. Δυστυχώς όμως η εκφόρισή τους είναι αρκετά συχνή και πολύ βαθιά. Για να έχουν μεγαλύτερη αντοχή σε πολλές φορτίσεις και εκφορτίσεις, πρέπει οι πλάκες μολύβδου να είναι αρκετά παχές. Αν είναι πολύ λεπτές, θα φθαρούν γρήγορα και θα χαλάσουν και το συσσωρευτή. Οποιαδήποτε μπαταρία και να τοποθετήσουμε σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα θα εργαστεί, όμως αν δεν είναι η κατάλληλη για αυτήν τη χρήση και για βαθιές εκφορτίσεις, σύντομα θα καταστραφεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και στην ιδανικότερη μπαταρία αν δεν ακολουθήσουμε τις οδηγίες σωστής χρήσης, τότε κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Μερικές από τις πιο βασικές οδηγιές που πρέπει να τηρούμε είναι να τις φορτίζουμε καθημερινά πλήρως, είτε τις χρησιμοποιούμε, είτε όχι, αλλιώς αποδυναμώνονται σημαντικά. Επίσης, πρέπει να εκφορτίζονται σταδιακά και όχι απότομα, ενώ πρέπει να βρίσκονται σε ένα μέρος με σταθερή θερμοκρασία. Ακόμα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο πιο μεγάλη χωριτηκότητα έχει ένας συσσωρευτής, τόσο πιο μεγάλη αντοχή στο χρόνο θα έχει.

Επομένως, αν δώσουμε προσοχή σε όλα αυτά που πρέπει να ξέρουμε για τους συσσωρευτές, από την επιλογή τους, μέχρι και τη χρήση τους, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και θα έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής, ενώ είναι μια αρκετά πρακτική και συμφέρουσα λύση.

Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την άδεια του fotovoltaikasystems.gr.